Från 5-6 månader: Jag upptäcker fast föda

Steg 2 (från 5-6 mån)         Jag upptäcker fast föda

Delvis amning

Fast tilläggsföda åt alla:
- potatis
- grönsaker
- bär
- frukter
- kött, höna, ägg och fisk
- spännmålsprodukter (vällingar och grötar) 

Puré utan bitar 

Vitamin D som tilläggsprodukt

Barnet kan nu redan behandla föda av litet grövre konsistens och det börjar öva sig att tugga, till en början endast med gommen och senare med de nya mjölktänderna. Barnet lär sig också att röra på sin tunga sidlänges och att skydda sitt svalg för alltför stora matbitar genom att lyfta på sin tunga eller hosta. Vid sex månaders ålder börjar barnets färdighet att dricka ur mugg utvecklas. När barnet är hungrigt fokuserar det blicken och pekar samtidigt på mat och när barnet är mätt stänger det munnen och skuffar bort maten. I denhär åldern visar barnet även ett ökat intresse och nyfikenhet för mat, något som man bör utnyttja.

I dethär skedet utvecklas munnens motorik och barnet börjar lära sig att äta. Det är därför viktigt att barnet börjar äta mat av olika konsistens. Från och med sex månaders ålder börjar barn behöva tilläggsnäring vid sidan om modersmjölk, som dock fungerar som basnäring under barnets första levnadsår och stöder övergången till vanlig mat.

Erbjud Ditt barn varierande mat och nya smaker när det börjar lära sig att äta; olika grönsaker, frukter, bär, sädprodukter, kött, höna, ägg, och fisk som purémåltider. Mångsidiga smakminnen gör det lättare att prova på olika maträtter och råvaror utan fördomar i senare ålder. Basen för lek- och även vuxenålderns matvanor skapas redan i den tidiga barndomen.

Matingredienser som bör undvikas under det första levnadsåret 

Barnet kan nu:
- skilja på bekanta och främmande personer
– jollra ”da-daa”
- reagera på sitt eget namn
– sitta utan stöd
- rulla och krypa
- överräcka föremål
- klappa i bordet  med sin hand

Tänder

Det lönar sig att vänja barnet vid tandborstning genast när tänderna har kommit fram. Borsta barnets tänder först med en mjuk babyborste. Med tanke på barnets tandhygien är det viktigt att vuxna inte sätter barnets saker (tex. sked, tutt) i sin mun. Bakterier som orsakar karies smittar lätt via föräldrarnas eller skötarnas saliv. Ju senare dessa bakterier smittar till barnet, desto mindre skada får de till stånd. Socker främjar även de skadliga bakteriernas verksamhet, vilket betyder att safter inte rekommenderas som törstdryck.