Suomeksi
 
   



 
 
 
Muksu-startsida /
Matkunskap / Barnets matresa / 2-3 år: Fullständiga måltider
 
 
/ Matkunskap




  2-3 år: Fullständiga måltider

 Mjölktänderna har hos de flesta barn redan kommit fram helt. Barnet kan tugga sin mat ordentligt och äta själv med sked samt träna med gaffel. Från att ha koncentrerat sig på de motoriska färdigheterna, kan man nu börja bekanta sig med det gemensamma bordskicket. Orden tack och varsågod hör numera till barnets ordförråd och barnet börjar så småningom även själv namnge sina maträtter.

Man kan redan ta med barnet på matuppköp och som hjälp vid matlagning, och barnet lär sig så småningom att själv ransonera storleken på sin egen matportion. Mångsidiga och trevliga erfarenheter av mat och ätande styr barnets matvanor i en positiv riktning. Tandborstning hör numera till barnets vardagsrutiner både på morgonen och kvällen.      

Det är på föräldrarnas ansvar att barnet får mångsidig kost med regelbundna mellanrum i en trevlig omgivning. Rutiner i samband med måltiderna ger trygghetskänsla och är trevliga gemensamma stunder för hela familjen. 

 

 

Tallriksmodellen visar vad måltiden bör bestå av

- ½ av tallriken av färska och/eller kokta grönsaker
- ¼ av tallriken av potatis, ris eller pasta
- ¼ av tallriken av höna, ägg eller fisk
- som matdryck serveras fettfri mjölk eller surmjölk
- som tillägg serveras bröd med ett tunt lager av vegetabiliskt margarin
- som efterrätt passar bär eller frukt

Bär, frukt och bröd kan även avnjutas som mellanmål.




  Källa: Valtion ravitsemusneuvottelukunta