Lastenruokasanastoa O-Ö

Oligosakkaridit

Imeytymättömiä hiilihydraatteja, jotka eivät pilkkoudu ruoansulatuselimistössä vaan kulkeutuvat paksusuoleen bakteerien ravinnoksi. Niitä on luonnostaan monissa kasviksissa, kuten sipuleissa, pavuissa, herneissä, sikurissa, viljoissa ja hapanmaitotuotteissa. Voivat toimia prebiootteina, eli lisätä yhden tai useamman hyödyllisen bakteerin kasvua paksusuolessa.

Parasta ennen -päiväys

Pakkauksessa oleva päivämäärämerkintä, johon saakka tuote säilyy oikein säilytettynä moitteettomana ja säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Valmistaja takaa tuotteen säilyvyyden ko. päiväykseen saakka, joten suositeltavaa on ettei tuotteita käytetä parasta ennen -päiväyksen jälkeen.

PLUS-tuotteet

Tuotteita, jotka tarjoavat lapsen ruokavalioon ravitsemuksellisesti hyödyllisiä lisäominaisuuksia kuten enemmän kuitua, vähemmän sokeria tai prebiootteja.

Prebiootti

Hiilihydraatteihin kuuluvia imeytymättömiä oligosakkarideja (esim. frukto- ja galakto-oligosakkaridit), jotka kulkeutuvat muuttumattomina ruoansulatuskanavan läpi paksusuoleen ja toimivat siellä hyödyllisten bakteerien ”ravintona” lisäten niiden määrää ja aktiivisuutta. 

Sakeuttamisaine

Sakeuttaa nestemäisiä tuotteita rakenteeltaan paksummiksi. Oikea rakenne parantaa suutuntumaa ja helpottaa syömistä. Muksu-tuotteissa sakeuttamisaineena käytetään pektiiniä, joka on peräisin sitrushedelmistä.

Sokeroimaton

Tuotteeseen ei ole valmistusvaiheessa lisätty sokeria, vaan kaikki tuotteen sisältämä sokeri on peräisin valmistuksessa käytetyistä raaka-aineista kuten maidosta, viljoista, hedelmistä ja marjoista. Maitopohjaisissa puurojauheissa vähintään puolet tuotteiden sisältämästä sokerista on maidosta peräisin olevaa maitosokeria eli laktoosia, joka on luontaisesti tärkeä energianlähde imeväisen ruokavaliossa. Voidaan käyttää myös merkintää "ei lisättyä sokeria".

Tetra Brik -pakkaus

Muksu-tuotteet pakataan aseptisesti Tetra Brik -kartonkipakkauksiin. Tetra Brik -menetelmässä pakkausmateriaali steriloidaan, jonka jälkeen pakkaus täytetään ja suljetaan steriilillä ilmalla täytetyssä tilassa.

Tiamiini

Eli  B1-vitamiini. Vesiliukoinen B-ryhmän vitamiini, jota tarvitaan elimistön energia-aineenvaihdunnassa, solujen uusiutumisessa ja hermoston toiminnassa. Tiamiinia on luonnostaan pavuissa, siemenissä, pähkinöissä ja täysjyväviljassa.

UHT-menetelmä

UHT-menetelmässä (Ultra High Temperature) tuote kuumennetaan 2-4 sekunnin ajaksi sterilointilämpötilaan (noin 140 °C), jolloin bakteerit ja niiden itiöt tuhoutuvat. Sen jälkeen tuote jäähdytetään nopeasti. Nopea kuumennus takaa tuotteiden turvallisuuden ja säilyvyyden, mutta säilyttää maun ja ravintoaineet.

Vieraat aineet

Vieraat aineet joutuvat tai jäävät elintarvikkeeseen vahingossa esimerkiksi ympäristösaasteina (lyijy, kadmium, PCB), pilaantumisen seurauksena (homemyrkyt) tai  torjunta-ainejääminä. Elintarvikkeissa esiintyville vieraille aineille on laissa asetettu sallitut enimmäismäärät ja niiden esiintymistä elintarvikkeissa valvotaan jatkuvasti. Lastenruokia koskevat muita elintarvikkeita tiukemmat määräykset vierasainejäämien osalta (ks. lastenruokalaatuiset raaka-aineet).