Lastenruokasanastoa O-Ö

Oligosakkaridit

Imeytymättömiä hiilihydraatteja, jotka eivät pilkkoudu ruoansulatuselimistössä vaan kulkeutuvat paksusuoleen bakteerien ravinnoksi. Niitä on luonnostaan monissa kasviksissa, kuten sipuleissa, pavuissa, herneissä, sikurissa, viljoissa ja hapanmaitotuotteissa sekä äidinmaidossa. Voivat toimia prebiootteina, eli lisätä yhden tai useamman hyödyllisen bakteerin kasvua ja aktiivisuutta suolistossa.

Omega-rasvahapot


Omega-rasvahapot ovat monityydyttymättömiä rasvahappoja. Niistä ihmiselle välttämättömiä ovat omega-6-rasvahappoihin kuuluva linolihappo ja omega-3-rasvahappoihin kuuluva alfalinoleenihappo. Linolihaposta elimistö kykenee valmistamaan muita omega-6-rasvahappoja kuten arakidonihappoa ja alfalinoleenihaposta muita omega-3-rasvahappoja kuten dokosaheksaeenihappoa.
Äidinmaidon luonnostaan sisältämät arakidonihappo (AA) ja dokosaheksaeenihappo (DHA) ovat välttämättömiä lapsen kasvulle ja kehitykselle. Niitä tarvitaan etenkin hermoston, verisuoniston ja verkkokalvojen normaaliin kehittymiseen ja toimintaan. Arakidonihappo toimii myös esiasteena ryhmälle hormonien kaltaisia yhdisteitä, joita kutsutaan eikosanoideiksi. Ne osallistuvat mm. kasvun, verenpaineen, veren hyytymisen sekä munuaisten ja puolustusjärjestelmän toiminnan säätelyyn. Omega-rasvahappoja saadaan kasviöljyistä, margariineista, lihasta ja kalasta.

Parasta ennen -päiväys

Pakkauksessa oleva päivämäärämerkintä, johon saakka tuote säilyy oikein säilytettynä moitteettomana ja säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Valmistaja takaa tuotteen säilyvyyden ko. päiväykseen saakka, joten suositeltavaa on ettei tuotteita käytetä parasta ennen -päiväyksen jälkeen.

PLUS-tuotteet

PLUS -tuotteet sisältävät Nutrician ainutlaatuista patentoitua oligosakkaridiseosta, galakto- ja frukto-oligosakkarideja (GOS-FOS). Tuotteet tunnistat pakkauksessa näkyvästä PLUS-merkistä.

Prebiootti

Prebiootit ovat ruoan sulamattomia ainesosia, kuidunkaltaisia hiilihydraatteja kuten oligosakkarideja. Ne saavat aikaan terveydelle edullisia vaikutuksia muokkaamalla ruoansulatuskanavan bakteeriston koostumusta ja aktiivisuutta. Prebiootit toimivat suolistossa hyödyllisten probioottisten bakteerien ”ravintona”.

Probiootti

Probiootit ovat eläviä mikro-organismeja kuten bakteereita, jotka vaikuttavat myönteisesti terveyteen ruoansulatuskanavan  mikrobistoa tasapainottamalla. Elintarvikkeissa yleisimmät probiootit edustavat laktobasilli- ja bifidobakteerisukuja.

Rasvahappo

Rasvahapot ovat rakentuneet hiili-, vety- ja happiatomeista. Hiiliatomit ovat sitoutuneet toisiinsa yksinkertaisin sidoksin tai ns. kaksoissidoksin. Rasvahapot jaetaan kaksoissidostensa tai niiden puuttumisen mukaan kolmen ryhmään: tyydyttyneet (ei kaksoissidoksia), kertatyydyttymättömät (1 kaksoissidos) ja monityydyttymättömät rasvahapot (kaksoissidoksia 2 tai enemmän). Lisäksi on transrasvahappoja, jotka käyttäytyvät elimistössä kuten tyydyttyneet rasvat. Erilaiset rasvahapot toimivat elimistössä eri tavalla. Terveyden kannalta on edullista vähentää tyydyttyneiden ja transrasvahappojen eli kovan rasvan saantia ja lisätä kerta- ja monityydyttymättömien rasvojen eli pehmeän rasvan saantia.

Rauta

Välttämätön kivennäisaine, joka osallistuu hapen kuljetukseen veressä ja lihaksissa. Lisäksi rautaa tarvitaan mm. aivojen kehittymiseen ja toimintaan ja sen riittävällä saannilla on merkitystä myös lapsen henkiselle ja psykomotoriselle kehitykselle. Raudan tarve on erityisen suuri 6-24 kk:n ikäisillä lapsilla, kasvuikäisillä nuorilla ja hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Hyviä raudan lähteitä ovat veriruoat, maksa, liha, täysjyväviljavalmisteet, ruusunmarja, nokkonen ja pavut. Maksaruokia ei kuitenkaan suositella alle vuoden ikäisille ja raskaana oleville niiden korkean A-vitamiinipitoisuuden vuoksi. C-vitamiini, liha ja kala tehostavat erityisesti kasvikunnan tuotteista peräisin olevan raudan imeytymistä. Myös Muksu velleihin ja puuroihin on lisätty rautaa turvaamaan lapsen lisääntynyt tarve.

Rypälesokeri

Eli dekstroosi on ravinnon hiilihydraatteihin kuuluva monosakkaridi (mono = yksi, sakkaridi = sokeri). Rypälesokeri on kiteisessä muodossa olevaa glukoosia. Glukoosia on luonnostaan hunajassa, marjoissa, hedelmissä, sipulissa ja juureksissa sekä muissa hiilihydraateissa kuten di- ja polysakkarideissa. Hiilihydraatit ovat elimistön pääasiallinen energianlähde. Sokerit myös antavat ruoalle makeutta ja pyöristävät happamia makuja.

Sakeuttamisaine

Sakeuttaa nestemäisiä tuotteita rakenteeltaan paksummiksi. Oikea rakenne parantaa suutuntumaa ja helpottaa syömistä. Muksu-tuotteissa sakeuttamisaineena käytetään pektiiniä, joka on peräisin sitrushedelmistä.

Sinkki

Ihmiselle välttämätön kivennäisaine, jota tarvitaan mm. kudosten muodostukseen, vastustuskyvyn ylläpitoon, elimistön antioksidanttipuolustukseen sekä ravintoaineiden aineenvaihduntaan. Sinkki on oleellinen ravintoaine kasvavan ja kehittyvän lapsen ravitsemuksessa. Sinkkiä saadaan eläinkunnan tuotteista kuten lihasta, juustoista ja kananmunasta sekä täysjyväviljasta, pähkinöistä ja siemenistä. Myös Muksu-tuotteisiin kuten puuroihin ja velleihin on lisätty sinkkiä lapsen tarpeisiin.

Sokeroimaton

Tuotteeseen ei ole valmistusvaiheessa lisätty sokeria, vaan kaikki tuotteen sisältämä sokeri on peräisin valmistuksessa käytetyistä raaka-aineista kuten maidosta, viljoista, hedelmistä ja marjoista. Maitopohjaisissa puurojauheissa vähintään puolet tuotteiden sisältämästä sokerista on maidosta peräisin olevaa maitosokeria eli laktoosia, joka on luontaisesti tärkeä energianlähde imeväisen ruokavaliossa. Voidaan käyttää myös merkintää "ei lisättyä sokeria".

Tauriini

Ns. vapaa aminohappo, joka ei osallistu proteiinien synteesiin. Tauriini on kuitenkin aivojen toiseksi yleisin aminohappo, jota tarvitaan mm. aivosolujen väliseen viestintään ja solukalvojen toimintaan. Äidinmaidossa tauriinia on luonnostaan ja sitä pidetään pienelle lapselle välttämättömänä ravintoaineena. Ihmisen elimistö pystyy itsekin tauriinia valmistamaan.

Tetra Brik -pakkaus

Muksu-tuotteet pakataan aseptisesti Tetra Brik -kartonkipakkauksiin. Tetra Brik -menetelmässä pakkausmateriaali steriloidaan, jonka jälkeen pakkaus täytetään ja suljetaan steriilillä ilmalla täytetyssä tilassa.

Tiamiini

Eli  B1-vitamiini. Vesiliukoinen B-ryhmän vitamiini, jota tarvitaan elimistön energia-aineenvaihdunnassa, solujen uusiutumisessa ja hermoston toiminnassa. Tiamiinia on luonnostaan pavuissa, siemenissä, pähkinöissä ja täysjyväviljassa.

Tyydyttyneet rasvahapot (SAFA = Saturated Fatty Acid)

Tyydyttyneiden rasvahappojen hiiliketjun hiilet ovat sitoutuneet keskenään yksinkertaisin sidoksin eivätkä siis sisällä kaksoissidoksia. Tämä tekee rasvan olomuodon kovaksi. Tähän luokkaan kuuluvia rasvahappoja ovat mm. voihappo, lauriinihappo, myristiinhappo ja steariinihappo. Tyydyttyneet rasvahapot ovat joko eläinperäisiä (pääasialliset lähteet liha, maito ja voi) tai kasviperäisiä (pääasialliset lähteet palmuöljy ja kookosrasva).

Tärkkelys

Tärkkelys on kasveissa yleisesti esiintyvä hiilihydraatti, polysakkaridi. Tärkkelystä on runsaasti mm. perunassa ja muissa mukulakasveissa, palkokasveissa ja viljassa. Tärkkelystä käytetään ruoanvalmistuksessa ja elintarvikkeissa saostavana aineena. Muksu-tuotteissa käytetään maissi-, riisi-, tapioka- tai vehnätärkkelyksiä sekä maltodekstriiniä oikeanlaisen rakenteen aikaansaamiseksi.

UHT-menetelmä

UHT-menetelmässä (Ultra High Temperature) tuote kuumennetaan 2-4 sekunnin ajaksi sterilointilämpötilaan (noin 140 °C), jolloin bakteerit ja niiden itiöt tuhoutuvat. Sen jälkeen tuote jäähdytetään nopeasti. Nopea kuumennus takaa tuotteiden turvallisuuden ja säilyvyyden, mutta säilyttää maun ja ravintoaineet.

Vieraat aineet

Vieraat aineet joutuvat tai jäävät elintarvikkeeseen vahingossa esimerkiksi ympäristösaasteina (lyijy, kadmium, PCB), pilaantumisen seurauksena (homemyrkyt) tai  torjunta-ainejääminä. Elintarvikkeissa esiintyville vieraille aineille on laissa asetettu sallitut enimmäismäärät ja niiden esiintymistä elintarvikkeissa valvotaan jatkuvasti. Lastenruokia koskevat muita elintarvikkeita tiukemmat määräykset vierasainejäämien osalta (ks. lastenruokalaatuiset raaka-aineet).