Lastenruokasanastoa H-N

Happamuudensäätöaine

Säätelee tuotteen happamuutta, joka vaikuttaa makuun ja säilyvyyteen. Muksu-tuotteissa käytetään happamuudensäätöaineena sitruunahappoa, jota esiintyy luontaisesti esim. sitrushedelmissä.

Hapettumisenestoaine

Suojaa tuotetta hapettumisen aiheuttamalta pilaantumiselta, kuten rasvojen härskiintymiseltä sekä kasvis- ja hedelmäpohjaisten tuotteiden tummumiselta. Hapettumisenestoaineet parantavat myös helposti hajoavien vitamiinien A-, D-, E- ja riboflaviini säilyvyyttä. Muksu-tuotteissa hapettumisenestoaineena käytetään askorbiinihappoa eli C-vitamiinia.

Herajauhe

Runsaasti proteiinia, kivennäisaineita ja vitamiineja sisältävä raaka-aine, jota saadaan maidosta esim. juustonvalmistuksen yhteydessä. Herajauheella tuotteiden proteiinikoostumuksesta saadaan imeväiselle sopiva.

Hiilihydraatit

Hiilihydraatteja ovat sokerit, tärkkelys ja ravintokuidut. Hiilihydraatit ovat elimistön pääasiallinen energianlähde. Suurin osa ruokavalion hiilihydraateista on peräisin kasvikunnan tuotteista, viljavalmisteista, kasviksista, marjoista ja hedelmistä.

Isommalle muksulle

Tuotteet soveltuvat osaksi lapsen ruokavaliota vuoden ikäisestä eteenpäin; maut ovat voimakkaampia ja raaka-aineiden kirjo laajempi. Käyttövalmiissa tuotteissa maitopohjana käytetään rasvatonta maito ja puurojauheissa on kiinnitetty huomiota kuidun määrään. Tuotteissa käytetään edelleen lastenruokalaatuisia raaka-aineita. Säilöntäaineiden sekä keinotekoisten tuoksu-, maku- tai väriaineiden käyttö lastenruoissa on kiellettyä.

Kuitu

Kuidut kuuluvat ravinnon hiilihydraatteihin. Ravintokuidut ovat kasvisolujen seinämän ainesosia, jotka eivät hajoa ohutsuolessa imeytyvään muotoon. Kuidut luokitellaan vedensitomiskykynsä mukaan veteen liukeneviksi eli geeliytyviksi ja veteen liukenemattomiksi eli geeliytymättömiksi. Veteen liukenevaa kuitua on luonnostaan marjoissa, hedelmissä, palkokasveissa, kaurassa ja ohrassa, veteen liukenematonta kasviksissa ja täysjyväviljavalmisteissa. Riittävä kuidun saanti mm. tasapainottaa vatsan ja suoliston hyvinvointia sekä ehkäisee ummetusta.

Laktoosi

Eli maitosokeri, jota esiintyy luonnostaan maidossa ja maitovalmisteissa. 

Lastenruokalaatuiset raaka-aineet

Lastenruoat ovat  puhtaimpia ja valvotuimpia elintarvikkeita kaupan hyllyllä. Niiden raaka-aineet on huolella valittu, tarkasti tutkittu ja niitä koskevat muita elintarvikkeita tiukemmat vaatimukset mm. vierasaineiden kuten torjunta-ainejäämien, homemyrkkyjen ja ympäristösaasteiden osalta. Nämä vaatimukset täyttäviä raaka-aineita on vain noin yksi prosentti kaikista tuotetuista raaka-aineista.

Lempeä ensipuuro

Soveltuu lapsen ensimmäisiksi makuannoksiksi yksilöllisen tarpeen mukaan 4-6 kuukauden iästä alkaen neuvolan ohjeiden mukaan. Raaka-aineiden valinnan taustalla ovat ravitsemussuositukset; aloitetaan 1-2 ruoka-aineella kerrallaan ja lisätään viljasta valmistettuja puuroja viiden kuukauden iästä alkaen. Myös puurojen lempeät maut ja tasainen rakenne sopivat hyvin totutteluvaiheeseen.

Lisäaineet

Lisäaineet lisätään elintarvikkeeseen tarkoituksella. Ne parantavat elintarvikkeen säilyvyyttä tai vaikuttavat tuotteiden makuun, hajuun, väriin tai rakenteeseen. Osa lisäaineista on luonnostaan ruoassa esiintyviä yhdisteitä kuten askorbiinihappo. Lisäaineiden käyttö on tarkkaan rajattua ja elintarvikeviranomaiset valvovat niiden käyttöä. Lastenruokia koskevat vielä tavanomaisia elintarvikkeita tiukemmat määräykset lisäaineiden osalta ja esim. säilöntäaineiden sekä keinotekoisten tuoksu-, maku- ja väriaineiden käyttö on kokonaan kielletty.

Luontaisesti gluteeniton

Luontaisesti gluteenittomiin Muksu-tuotteisiin ei ole käytetty raaka-aineita, jotka luontaisesti sisältävät vehnästä, ohrasta, rukiista tai kaurasta peräisin olevia ainesosia. Valmistuksessa on käytetty ainoastaan luontaisesti gluteenittomia viljoja kuten maissia ja riisiä tai perunaa ja porkkanaa.

Maidoton

Maidottomiin Muksu-tuotteisiin ei ole käytetty raaka-aineita, jotka luontaisesti sisältävät maidosta peräisin olevia ainesosia.

Maltodekstriini

Ravinnon hiilihydraatteihin kuuluva tärkkelys, jota saadaan luonnostaan mm. perunasta ja maissista. Muksu-tuotteissa käytetty maltodekstriini on peräisin maissista.

Nukleotidit

Nukleotidit ovat elimistön rakennuspalikoita, joita tarvitaan solujen jakautumiseen ja muodostumiseen. Niitä tarvitaan etenkin silloin kun kasvu on nopeaa tai on tarpeen korjata kudosvaurioita.