Lastenruokasanastoa H-N

Happamuudensäätöaine

Säätelee tuotteen happamuutta, joka vaikuttaa makuun ja säilyvyyteen. Muksu-tuotteissa käytetään happamuudensäätöaineena sitruunahappoa, jota esiintyy luontaisesti esim. sitrushedelmissä sekä askorbiinihappoa eli C-vitamiinia, jota esiintyy luontaisesti erityisesti marjoissa, hedelmissä ja kasviksissa.

Hapettumisenestoaine

Suojaa tuotetta hapettumisen aiheuttamalta pilaantumiselta, kuten rasvojen härskiintymiseltä sekä kasvis- ja hedelmäpohjaisten tuotteiden tummumiselta. Hapettumisenestoaineet parantavat myös helposti hajoavien vitamiinien A-, D-, E- ja riboflaviini säilyvyyttä. Muksu-tuotteissa hapettumisenestoaineena käytetään askorbiinihappoa eli C-vitamiinia.

Hedelmäsokeri

Eli fruktoosi on ravinnon hiilihydraatteihin kuuluva monosakkaridi (mono = yksi, sakkaridi = sokeri). Hedelmäsokeria esiintyy luonnostaan hedelmissä, marjoissa ja hunajassa sekä ainesosana muissa hiilihydraateissa. Hiilihydraatit ovat elimistön pääasiallinen energianlähde. Sokerit myös antavat ruoalle makeutta ja pyöristävät happamia makuja.

Herajauhe

Runsaasti proteiinia, kivennäisaineita ja vitamiineja sisältävä raaka-aine, jota saadaan maidosta esim. juustonvalmistuksen yhteydessä. Herajauheella tuotteiden proteiinikoostumuksesta saadaan imeväiselle sopiva.

Hiilihydraatit

Hiilihydraatteja ovat sokerit, tärkkelys ja ravintokuidut. Hiilihydraatit ovat elimistön pääasiallinen energianlähde. Suurin osa ruokavalion hiilihydraateista on peräisin kasvikunnan tuotteista, viljavalmisteista, kasviksista, marjoista ja hedelmistä.

Isommalle muksulle

Tuotteet soveltuvat osaksi lapsen ruokavaliota vuoden ikäisestä eteenpäin; maut ovat voimakkaampia ja raaka-aineiden kirjo laajempi. Käyttövalmiissa tuotteissa maitopohjana käytetään rasvatonta maito ja puurojauheissa on kiinnitetty huomiota kuidun määrään. Tuotteissa käytetään edelleen lastenruokalaatuisia raaka-aineita. Säilöntäaineiden sekä keinotekoisten tuoksu-, maku- tai väriaineiden käyttö lastenruoissa on kiellettyä.

Kalsium

Kalsium on elimistön yleisin kivennäisaine. Sitä tarvitaan erityisesti luuston rakennusaineeksi, mutta kalsium säätelee myös mm. sydämen toimintaa, veren hyytymistä, nestetasapainoa ja hermoston toimintaa. D-vitamiini tehostaa kalsiumin imeytymistä ja maitosokeri eli laktoosi pitää kalsiumin liukenevassa, helposti imeytyvässä muodossa. Kalsiumin imeytyminen on tehokkainta lapsuudessa ja nuoruudessa, jolloin luiden kasvu on kiivainta. Hyviä kalsiumin lähteitä ovat maito ja maitovalmisteet, kalsiumilla täydennetyt elintarvikkeet, ruusunmarja, mantelit ja pavut. Myös Muksu-puuroihin ja -velleihin on lisätty kalsiumia lapsen tarpeisiin.

Kasvirasvahappojen mono- ja diglyseridit

Mono- ja diglyseridit ovat rasvamolekyylin osia, joita muodostuu myös ihmisen elimistössä rasvan pilkkoutuessa. Ne ovat luontaisia emulgointiaineita, joita myös ruoka-aineet sisältävät luonnostaan.

Kertatyydyttymättömät rasvahapot (MUFA= Monounsaturated Fatty Acid)

Kertatyydyttymättömien rasvahappojen eli monoeenien hiiliketju sisältää vain yhden kaksoissidoksen. Rasvan olomuoto on pehmeä. Tähän luokkaan kuuluvia rasvahappoja ovat öljyhappo ja palmitoleiinihappo. Parhaita lähteitä ravinnossa ovat rypsi- ja oliiviöljyt.

Kuitu

Kuidut kuuluvat ravinnon hiilihydraatteihin. Ravintokuidut ovat kasvisolujen seinämän ainesosia, jotka eivät hajoa ohutsuolessa imeytyvään muotoon. Kuidut luokitellaan vedensitomiskykynsä mukaan veteen liukeneviksi eli geeliytyviksi ja veteen liukenemattomiksi eli geeliytymättömiksi. Veteen liukenevaa kuitua on luonnostaan marjoissa, hedelmissä, palkokasveissa, kaurassa ja ohrassa, veteen liukenematonta kasviksissa ja täysjyväviljavalmisteissa. Riittävä kuidun saanti mm. tasapainottaa vatsan ja suoliston hyvinvointia sekä ehkäisee ummetusta.

Laktoosi

Eli maitosokeri, jota esiintyy luonnostaan maidossa ja maitovalmisteissa. 

Lastenruokalaatuiset raaka-aineet

Lastenruoat ovat  puhtaimpia ja valvotuimpia elintarvikkeita kaupan hyllyllä. Niiden raaka-aineet on huolella valittu, tarkasti tutkittu ja niitä koskevat muita elintarvikkeita tiukemmat vaatimukset mm. vierasaineiden kuten torjunta-ainejäämien, homemyrkkyjen ja ympäristösaasteiden osalta. Nämä vaatimukset täyttäviä raaka-aineita on vain noin yksi prosentti kaikista tuotetuista raaka-aineista.

Lempeä ensipuuro

Soveltuu lapsen ensimmäisiksi makuannoksiksi yksilöllisen tarpeen mukaan 4-6 kuukauden iästä alkaen neuvolan ohjeiden mukaan. Raaka-aineiden valinnan taustalla ovat ravitsemussuositukset; aloitetaan 1-2 ruoka-aineella kerrallaan ja lisätään viljasta valmistettuja puuroja viiden kuukauden iästä alkaen. Myös puurojen lempeät maut ja tasainen rakenne sopivat hyvin totutteluvaiheeseen.

Lisäaineet

Lisäaineet lisätään elintarvikkeeseen tarkoituksella. Ne parantavat elintarvikkeen säilyvyyttä tai vaikuttavat tuotteiden makuun, hajuun, väriin tai rakenteeseen. Osa lisäaineista on luonnostaan ruoassa esiintyviä yhdisteitä kuten askorbiinihappo. Lisäaineiden käyttö on tarkkaan rajattua ja elintarvikeviranomaiset valvovat niiden käyttöä. Lastenruokia koskevat vielä tavanomaisia elintarvikkeita tiukemmat määräykset lisäaineiden osalta ja esim. säilöntäaineiden sekä keinotekoisten tuoksu-, maku- ja väriaineiden käyttö on kokonaan kielletty.

Luontaisesti gluteeniton

Luontaisesti gluteenittomiin Muksu-tuotteisiin ei ole käytetty raaka-aineita, jotka luontaisesti sisältävät vehnästä, ohrasta, rukiista tai kaurasta peräisin olevia ainesosia. Valmistuksessa on käytetty ainoastaan luontaisesti gluteenittomia viljoja kuten maissia ja riisiä tai perunaa ja porkkanaa.

Maidoton

Maidottomiin Muksu-tuotteisiin ei ole käytetty raaka-aineita, jotka luontaisesti sisältävät maidosta peräisin olevia ainesosia.

Maltodekstriini

Ravinnon hiilihydraatteihin kuuluva tärkkelys, jota saadaan luonnostaan mm. perunasta ja maissista. Muksu-tuotteissa käytetty maltodekstriini on peräisin maissista.

Monityydyttymättömät rasvahapot (PUFA= Polyunsaturated Fatty Acid)

Monityydyttymättömien rasvahappojen eli polyeenien hiiliketjussa on vähintään kaksi kaksoissidosta. Rasvan olomuoto on pehmeä. Tähän luokkaan kuuluvia rasvahappoja ovat linolihappo, gammalinoleenihappo, alfalinoleenihappo, arakidonihappo, eikosapentaeenihappo, dokosapentaeenihappo ja dokosaheksaeenihappo. Näistä välttämättömiä rasvahappoja, joita on saatava ravinnosta ovat linolihappo ja alfalinoleenihappo. Hyviä lähteitä ovat kasviöljyt, margariinit ja kala.

Natrium

Elimistölle välttämätön kivennäisaine, joka osallistuu mm. vesitasapainon sekä happo-emästasapainon säätelyyn, hermoimpulssien kulkuun sekä lihassolujen supistukseen. Natriumin yleisin saantilähde on ruokasuola eli natriumkloridi (NaCl) ja sitä sisältävät elintarvikkeet kuten juustot, lihavalmisteet, leivät ja muut viljavalmisteet sekä aikuisten valmisruoat. Alle vuoden ikäisille tarkoitettuihin lastenruokiin ei lisätä lainkaan suolaa, eikä pienille lapsille muutenkaan suositella tarjottavaksi kovin suolapitoisia ruokia. Natriumia saadaan tarpeeksi ruoasta luonnostaan, eikä ruokasuolan lisääminen ole tarpeen saannin varmistamiseksi. Liiallinen suolan saanti rasittaa pienen lapsen munuaisia ja saattaa kohottaa myös verenpainetta myöhemmällä iällä, mikä altistaa sydän- ja verisuonisairauksille. Tuotteen suolapitoisuus sataa grammaa kohti saadaan kertomalla natriumin määrä 2,5:llä.

Nukleotidit

Nukleotidit ovat elimistön rakennuspalikoita, joita tarvitaan solujen jakautumiseen ja muodostumiseen. Niitä tarvitaan etenkin silloin kun kasvu on nopeaa tai on tarpeen korjata kudosvaurioita. Nukleotidit vaikuttavat myönteisesti myös puolustusjärjestelmän toimintaan. Äidinmaidossa on nukleotideja luonnostaan.