Lastenruokasanastoa A-G

Allergia

Yliherkkyys eli muuttunut reaktiotapa elimistölle vaarattomia aineita kohtaan. Allergiassa ympäristön tavalliset aineet aktivoivat elimistön puolustusjärjestelmän käynnistämällä tulehduksen. Normaalisti puolustusjärjestelmä aiheuttaa tulehduksen vain haitallisia aineita, esimerkiksi tautia aiheuttavia mikrobeja vastaan. Ruoka-allergiassa elimistö herkistyy ravinnon sisältämille aineille, yleisimmin proteiineille.

Askorbiinihappo

Eli C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, joka suojaa soluja hapettumiselta (antioksidantti) ja tehostaa raudan imeytymistä ravinnosta. Sitä tarvitaan myös sidekudoksen ja hormonien muodostukseen sekä vastustuskyvyn ylläpitämiseen. Muksu-tuotteisiin askorbiinihappoa lisätään ravitsemuksellisista syistä sekä laadun säilyvyyden varmistamiseksi.

Dekstroosi

Kiteisessä muodossa olevaa glukoosia eli rypälesokeria. Glukoosia esiintyy luonnostaan hunajassa, marjoissa, hedelmissä, sipulissa ja juureksissa sekä di- ja polysakkarideissa (kuten laktoosi, tärkkelys ja kuitu).

Ei lisättyä sokeria

Tuotteeseen ei ole valmistusvaiheessa lisätty sokeria, vaan kaikki tuotteen sisältämä sokeri on peräisin valmistuksessa käytetyistä raaka-aineista kuten maidosta, viljoista, hedelmistä ja marjoista. Maitopohjaisissa puurojauheissa vähintään puolet tuotteiden sisältämästä sokerista on maidosta peräisin olevaa maitosokeria eli laktoosia, joka on luontaisesti tärkeä energianlähde imeväisen ruokavaliossa. Voidaan käyttää myös merkintää "sokeroimaton".

Emulgointiaine

Helpottaa raaka-aineiden sekoittumista tasaisesti ja suojaa tuotteiden ulkonäköä, rakennetta ja suutuntumaa muutoksilta säilytyksen aikana. Muksu-tuotteissa käytetään emulgointiaineena kasvirasvahappojen mono- ja diglyseridejä, jotka valmistetaan syötävistä kasvirasvoista ja –öljyistä, tai soijasta valmistettua soijalesitiiniä.

Frukto-oligosakkaridit

Hiilihydraatteihin kuuluvia imeytymättömiä oligosakkarideja, jotka koostuvat fruktoosista ja glukoosista. Frukto-oligosakkarideja on luonnostaan useissa hedelmissä ja kasviksissa kuten banaanissa, purjossa, sipulissa, sikurissa, vehnässä ja rukiissa. Muksu-tuotteissa käytetyt frukto-oligosakkaridit ovat peräisin sikurista ja toimivat prebiootteina.

Fruktoosi

Eli hedelmäsokeri, jota esiintyy luonnostaan hedelmissä ja marjoissa.

Galakto-oligosakkaridit

Hiilihydraatteihin kuuluvia imeytymättömiä oligosakkarideja, jotka koostuvat galaktoosista ja glukoosista. Galakto-oligosakkarideja on luonnostaan mm. hapanmaitotuotteissa kuten piimässä ja jogurtissa. Muksu-tuotteissa käytetyt galakto-oligosakkaridit ovat peräisin laktoosista eli maitosokerista ja toimivat prebiootteina.

Galaktoosi

Ravinnon hiilihydraatteihin kuuluva sokeri. Eniten galaktoosia on maitosokerissa eli laktoosissa, jossa se on sitoutunut glukoosiin. Joissakin hapanmaitotuotteissa maitosokeri on hajonnut glukoosiksi ja galaktoosiksi. Lisäksi galaktoosia esiintyy vesiliukoisessa ravintokuidussa, pektiinissä, jota on mm. palkokasveissa, marjoissa ja hedelmissä.

Glukoosi

Eli rypälesokeri esiintyy luonnostaan hunajassa, marjoissa, hedelmissä, sipulissa ja juureksissa sekä di- ja polysakkarideissa (kuten laktoosi, tärkkelys ja kuitu).

 Gluteeniton

Gluteenittomat Muksu-tuotteet sisältävät  joko luontaisesti gluteenittomia raaka-aineita (esim. maissia tai riisiä) tai raaka-aineita, jotka on valmistettu gluteenia sisältävistä viljoista kuten vehnästä, rukiista, ohrasta ja kaurasta tai niiden ainesosista, jotka on käsitelty gluteenittomiksi. Gluteenittomissa tuotteissa käytetty tärkkelys on peräisin joko luontaisesti gluteenittomista lähteistä (riisitärkkelys, maissitärkkelys) tai gluteenittomiksi käsitellyistä viljoista (vehnätärkkelys). Gluteenitonta vehnätärkkelystä sisältävät tuotteet sopivat siksi useimmille keliaakikoille, mutta voivat aiheuttaa oireita vilja-allergisille.