Huolletaan hampaita!

Lasten hammashuolto on aikuisen mukava mutta haastava tehtävä. Hyviä ohjeita hampaiden
hoitoon ja huoltoon saat lapsesi hammashoitolasta. Tässä kuitenkin muutama vinkki arjen
keskelle.

Muistilista aikuiselle:

  • Reikiä aiheuttava kariesbakteeri voi siirtyä aikuiselta lapselle syljen välityksellä. Älä siis laita mitään lapsen suuhun menevää kuten tuttia tai lusikkaa omaan suuhusi. Anna lapselle omat ruokailuvälineet.

  • Janojuomaksi tarjotaan vettä, ruokajuomaksi maitoa. Ruokailuajat pidetään säännöllisinä. Keksit, mehut tai muu makea kuuluvat juhlahetkiin. Karkkipäivä isommillekin on hyvä juttu! Näkkileipä, porkkana tai muu pureskelua vaativa ruoka on hyväksi lapsen hampaille ja suun hienomotoriikan kehittymiselle.

  • Kun ensimmäinen hammas puhkeaa, aloitetaan hampaiden harjaus kahdesti päivässä. Näin lapsi tottuu harjaan jo varhain. Hammastahnan käyttö aloitetaan, kun ensimmäinen poskihammas puhkeaa. Pieni pyyhkäisy fluoritahnaa on riittävä määrä. Hampaiden pesu illalla on erityisen tärkeää, koska yöllä sylkeä erittyy vähän ja reikiintymisen riski kasvaa.

  • Esikouluikäinen voi jo harjoitella itsenäistä hampaiden harjausta päivän toisella harjauskerralla vanhempien avustuksella. Lapsen hampaiden harjauksessa vanhempien apu on kuitenkin tarpeen aina noin 10-vuotiaaksi saakka, jolloin lapsen käden hienomotoriikka ja harjaustaidot ovat riittävän kehittyneitä omatoimiseen harjaukseen.

  • Ksylitoli pysäyttää ruokailun aiheuttaman happohyökkäyksen sekä ehkäisee kariesbakteerin tarttumista ja hampaiden reikiintymistä. Lapsen voi totuttaa jo vuoden ikäisestä käyttämään ksylitolipastilleja. Aluksi annetaan vain pastilli päivässä, jotta lapsen vatsa tottuu ksylitoliin eli koivusokeriin. Tavoitteena on, että aina aterioiden ja välipalojen päätteeksi nautitusta ksylitolipastillista tai -purukumista tulisi lapselle mahdollisimman varhain hampaiden hyvinvointia edistävä tapa.

  • Ksylitoltuotteet sopivat myös vanhempien suuhun. Pastilli tai purukumi ruoan jälkeen myös äidille ja isälle vähentää lapsen hampaiden reikiintymisen todennäköisyyttä.

  • Muista myös vaihtaa lapsen hammasharja kolmen kuukauden välein.

Vanhempien esimerkki on paras tapa näyttää hampaiden hoidon tärkeys lapselle. Tee hampaiden harjauksesta hauskaa! Harjaa hampaat yhdessä lapsen kanssa. Lapsi voi ottaa mukaan myös nuken tai nallen, hanki myös nallelle oma hammasharja.

Lisätietoa suunhoidosta www.suunvuoro.fi