Kesäpuuhaa

Ihanaa, kesä tulee!

Kesä tuo tullessaan pitkät päivät ja valoisat yöt. Lasten kanssa vietetään aikaa ulkona entistä enemmän. Tässä muutamia vinkkejä kesäpuuhasteluihin sekä tietoa kesäiseen hyvinvointiin liittyen.

Kesäleikkejä

Väri

Pihalle piirretään viiva. Yksi leikkijä valitaan värin määrääjäksi ja muut asettuvat viivan taakse. Värin määrääjä ottaa viivalta noin 20 askelta ja pysähtyy sinne seisomaan. Sen jälkeen hän sanoo esimerkiksi "Se, jolla on punaista, ottaa kaksi askelta eteenpäin." Tällöin kaikki ne,  joilla on punaista vaatteissaan, saavat ottaa kaksi askelta, muut pysyvät paikallaan. Näin leikkiä jatketaan, kunnes ensimmäinen pääsee värin määrääjän luokse. Askeleet voivat olla eri mittaisia, esim.

  • Kukon askeleita
  • Loikkia tai harppauksia
  • Kyykkyhyppyjä
  • Muurahaisen askelia

Peili

Alkuvalmistelut kuten edellä. Leikkijä, joka on valittu peiliksi, asettuu selin muihin leikkijöihin. Muut yrittävät liikkua peilin näkemättä häntä kohti ja jähmettyvät aina, kun peili kääntyy katsomaan. Jos peili huomaa muiden liikkuvan, hän huutaa näiden leikkijöiden nimet ja kyseiset leikkijät joutuvat palaamaan alkuviivan taakse ja aloittamaan alusta.

Kesäaskartelua:

Tulosta tästä itsellesi ohjeet käpylehmien, ulpukkaporsaiden, kaarnaveneiden ja pajupillin tekoon. Luonnosta löytyy ihan sellaisenaan runsaasti raaka-aineita ja yhteistä ihmeteltävää koko perheelle.

Välipalan ja nesteiden tankkaaminen

Kesällä riittävä juominen on tärkeää. Etenkin lapsilla nestehukan kehittyminen jää helpommin huomaamatta leikin tuoksinassa. Pidä siis vesipullot esillä ja tarjoile virkistävää juomaa säännöllisin väliajoin myös perheen pienimmille.  Riittävän juomisen lisäksi sännöllinen syöminen takaa tarvittavan energiansaannin ja pitää muksut pirteinä ja hyväntuulisina. Muksu-hedelmäsoseista syntyy helposti herkullisia mehujäitä, jotka sopivat myös vauvaikäisille ja Muksun keittokirjasta löytyy lisää maukkaita ruokaohjeita koko perheelle. Lisää tietoa nesteen tarpeesta kesähelteillä löydät täältä.

Auringolta suojautuminen

Lapset saavat runsaasti UV-säteilyä ulkona leikkiessään. Pienten lasten iho ei kuitenkaan siedä yhtä paljon säteilyä kuin aikuisen, sillä lapsen ihon suojamekanismit eivät ole vielä täysin kehittyneet. Parhaan suojan antaa varjoisa leikkipaikka ja suojaava vaatetus etenkin klo 11-15 välillä.

Lapsi on hyvä jo pienenä totuttaa käyttämään myös hellehattua ja aurinkolaseja. Lasten silmien suojaaminen on erityisen tärkeää, koska lapsen silmän mykiö päästää lävitseen enemmän UV-säteilyä kuin aikuisen. Säteily voi tunkeutua verkkokalvolle asti rappeuttaen sitä sekä vaikuttaa harmaakaihin kehittymiseen aiempaa nuoremmalla iällä. Lieri- tai lippahatun lisäksi silmät kannattaa suojata tehokkaasti UV-säteilyltä suojaavilla aurinkolaseilla, jotka myös peittävät sivuilta silmään pyrkivän säteilyn.