Perimä säätelee myös makumieltymyksiä

22.2.2010

Makuasioista kiisteleminen on turhaa, sillä uusimpien tutkimusten mukaan perimä vaikuttaa makuaistimme herkkyyteen. Osa ihmisistä on synnynnäisesti herkempiä esimerkiksi ruuan karvaille mauille.

-Eroja karvauden herkkyydelle selittävät merkittävällä tavalla yksittäiset geenit, kertoo dosentti Mari Sandell Turun yliopistosta.

Perimältään herkkä maistaja aistii karvaita makuja tavallista voimakkaammin esimerkiksi monissa vihanneksissa. Jos lapsesi siis itsepintaisesti kerta toisensa jälkeen kieltäytyy syömästä parsakaalia tai pinaattia, hän saattaa olla perimältään herkkä maistaja.

Herkkyys säilyy läpi elämän

Totuttelu ja säännöllinen käyttö voivat lievittää joihinkin ruokiin liittyvää inhon tunnetta. Varsinkin pienten lasten kanssa tarvitaan kuitenkin paljon kärsivällisyyttä ja toistuvia yrityksiä.

Mari Sandellin mukaan synnynnäinen herkkyys karvaudelle säilyy kuitenkin läpi elämän. – Herkästä ihmisestä voi tulla nirso tai varsin kriittinen, mutta moni oppii elämään herkkyytensä kanssa.

Tutkimusten mukaan myös mieltymys makeaan on perinnöllistä, ja vaikuttaa selkeästi ruokien valintaan.  Jos siis karkkihammasta tuntuu kolottavan tavallista useammin, syy siihenkin saattaa piillä perintötekijöissä.

Rajoittaako perimä terveellisiä ruokatottumuksia?

Mari Sandell tutkimusryhmineen selvittää parhaillaan miten perinnölliset makumieltymykset vaikuttavat suomalaisten lasten ja aikuisten ruokatottumuksiin. Kiinnostuksen kohteena on etenkin se, rajoittavatko nämä synnynnäiset ominaisuudet terveellisen ruuan syöntiä. Tutkimusta rahoittaa Suomen Akatemia.

Toimittaja: Krista Korpela-Kosonen

Sitkeä kieltäytyminen parsakaalista voi olla merkki perimältään herkästä maistajasta.

« Takaisin edelliselle sivulle