Raskausdiabetes herättelee elintaparemonttiin

31.8.2009

Omiin elintapoihin kannattaa kiinnittää tarkemmin huomiota, jos on odotusaikana sairastunut raskausdiabetekseen. Raskausdiabetes lisää naisen riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen yli 7-kertaiseksi seuraavien 5-7 vuoden aikana, kertoo Suomen Lääkärilehti.

Sekä raskausdiabeteksen että tyypin 2 diabeteksen riskitekijöitä ovat ylipaino, runsasenerginen ruokavalio ja liikunnan vähäisyys. Näihin tekijöihin olisi hyvä kiinnittää huomiota jo ennen raskautta, mutta viimeistään raskausdiabeteksen jälkeen elintaparemontti on paikallaan.

Raskausdiabetes paljastaa huonontuneen sokerinsitokyvyn

Lääkärilehden mukaan tieto raskausdiabeteksesta olisi oikein käytettynä hyvä ja halpa keino viivyttää ja jopa ehkäistä diabeteksen puhkeamista.

Naisen energia-aineenvaihdunta muuttuu erityisesti raskauden loppupuolella. Muutos näyttää toimivan rasitustesitin tapaan, sillä se paljastaa huonontuneen sokerinsietokyvyn jo ennen tyypin 2 diabeteksen kliinisten kriteerien täyttymistä.

Tästä syystä naisen sokerinsietokyly olisi syytä tutkia noin kuuden viikon kuluttua raskausdiabeteksen jälkeen, jotta voitaisiin arvioida ehkäisevien toimenpiteiden tarve.

(Ruokatieto)

Raskausdiabetes voi olla merkki tulevasta tyypin 2 diabeteksestä. Elämäntapojen muutos voi kuitenkin jopa ehkäistä diabeteksen puhkeamista.

« Takaisin edelliselle sivulle