På svenska
Tilaa sähköinen uutiskirje  
 
   



 
 
 
Muksu-etusivu /
Ajankohtaista / Uutiset / Väitös: Neuvolan terveysvalistus auttaa äitiä laihtumaan
 
/ Ajankohtaista




Väitös: Neuvolan terveysvalistus auttaa äitiä laihtumaan

23.2.2009

Synnyttäneen äidin paino palautuu nopeammin raskautta edeltävälle tasolle, jos hän saa neuvolassa tehostettua ravitsemus- ja liikuntaneuvontaa, UKK-instituutin tutkija Tarja Kinnunen havaitsi väitöstyössään.

Suomalaisten odottavien äitien paino nousi raskauden aikana 1980-luvun puolivälissä keskimäärin kilon enemmän kuin 1960-luvulla. Liiallinen raskauden aikainen painonnousu voi hankaloittaa äidin palautumista entiseen painoonsa synnytyksen jälkeen ja lisätä myöhemmän ylipainon riskiä sekä äidillä että lapsella. Keskimääräinen raskauden aikainen painonnousu on pysynyt samalla tasolla 1980-luvun puolivälin jälkeen.

Tarja Kinnusen UKK-instituutissa tekemässä tutkimuksessa selvitettiin, voidaanko äitiys- ja lastenneuvoloissa toteutettavalla tehostetulla elintapaneuvonnalla ehkäistä liiallista painonnousua raskauden aikana ja heti sen jälkeen.

Interventiotutkimus toteutettiin vuosina 2004 - 05 Tampereella ja Hämeenlinnassa kuudessa äitiys- ja lastenneuvolassa, joista kolme toimi koeneuvolana ja kolme vertailuneuvolana. Mukana oli 132 raskaana olevaa ja 92 synnyttänyttä ensisynnyttäjää.

Koeneuvoloissa äidit osallistuivat tehostettuun ravitsemus- ja liikuntaneuvontaan viidellä tavanomaisella käynnillä. Heille tarjottiin myös mahdollisuus osallistua ohjattuun ryhmäliikuntaan kerran viikossa. Vertailuneuvoloissa neuvolakäynnit toteutuivat entiseen tapaan.

Raskausaikana tehostettuun elintapaneuvontaan osallistuneet äidit lisäsivät kasvisten, hedelmien ja marjojen syöntiä sekä söivät runsaskuituisempaa leipää kuin vertailuryhmään kuuluvat. Neuvontaan osallistuneille ei syntynyt yhtään suuripainoiseksi luokiteltua eli yli nelikiloista lasta, vaikka vertailuneuvoloissa heitä syntyi kahdeksan, 15 prosenttia syntyneistä.

Raskauden aikaiseen painonnousuun tai vapaa-ajan liikunnan kokonaismäärään neuvonnalla ei ollut vaikutusta. Neuvonta auttoi kuitenkin jatkamaan vähintään kohtuullisesti rasittavaa liikuntaa raskauden loppuun, kun vertailuryhmä siirtyi kevyempään liikuntaan.

Synnyttäneistä neuvontaan osallistuneista äideistä puolet palautui raskautta edeltävään painoonsa kymmenen kuukautta synnytyksen jälkeen, mutta vertailuryhmästä vain vajaa kolmannes. Lisäksi neuvontaan osallistuneet siirtyivät käyttämään runsaskuituisempaa leipää kuin vertailuneuvoloiden äidit.

Tutkimuksen perusteella elintapaneuvontaa on aiheellista tehostaa, jotta voidaan ehkäistä liiallista painonnousua raskauden aikana ja heti sen jälkeen. Neuvonnan hyödylliset vaikutukset kannustavat tutkijoita jatkamaan käynnissä olevaa laajempaa raskausdiabeteksen ehkäisyyn tähtäävää tutkimusta.

(Ruokatieto)

« Takaisin edelliselle sivulle