På svenska
Tilaa sähköinen uutiskirje  
 
   



 
 
 
Muksu-etusivu /
Ajankohtaista / Uutiset / Ruoka-aineita vältetään myös turhaan
 
/ Ajankohtaista




Ruoka-aineita vältetään myös turhaan

24.11.2008

Allergialiiton mukaan 90 prosenttia ruoka-allergiaepäilyyn perustuvista välttämisruokavalioista on turhia. Altistuskokeilla kaksoissokkotutkimuksessa allergia löytyy vain joka kymmenenneltä, korostaa allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja Astmaliitosta.

Noin kolmannes lapsista ja parikymmentä prosenttia aikuisista välttää yhtä tai useampaa ruokaa oletetun allergian takia. Yksivuotiaista jopa yli puolet välttää ainakin yhtä ruoka-ainetta. Vuorenmaan mielestä turhat välttämisruokavaliot yksipuolistavat ruokavaliota ja luovat vääristyneen suhteen ruokaan.

- Ruoka-aineen täydellinen välttäminen voi johtaa herkkyyden lisääntymiseen niin, että vahinkoaltistumisessa piilee äkillisen voimakkaan allergiareaktion vaara, painottaa Vuorenmaa.

Vakavia oireita saaneet siedätetään erikoislääkärin valvonnassa

Ohje on, että jos ruoka-allergia on aiheuttanut vakavia oireita, ei pidä mennä omin päin maistelemaan kyseistä ruokaa. Vaikeaa ruoka-allergiaa voidaan siedättää erikoislääkärin valvonnassa. Esimerkiksi maitosiedätys aloitetaan tipalla vettä, jossa on todella pieni määrä maitoa.

Siedätyshoito onnistuu kahdeksalla tai yhdeksällä kymmenestä. Esimerkiksi maitoallergikot saattavat alkaa sietää joitakin kymmeniä millilitroja, jopa pari desilitraa maitoa päivittäin. Ylläpitona maitotuotteiden nauttimista täytyy jatkaa joka päivä, muuten sietokyky laskee nopeasti.

Ruoka-allergia oirehtii lapsilla vatsaoireilla kuten ripulina ja oksenteluna sekä ihottumalla. Aikuisilla oireena on yleensä ihottuma, mutta hengitystie- ja suolisto-oireitakin voi olla. Suurimpaan osaan atooppista ihottumaa ei kuitenkaan löydy ruoka-ainetta, jota välttämällä iho paranisi.

- Usein dieetti jää voimaan, vaikkeivät oireet ole välttämisruokavalion aikana hävinneet tai merkittävästi lieventyneet, Vuorenmaa huomauttaa.

Ruuan sopimattomuus pitäisi lapsilla varmistaa uudella altistuksella puolivuosittain tai vuosittain. Toistuvat altistukset ovat tarpeen siksikin, että noin 90 prosenttia pienten lasten ruoka-allergioista häviää ennen kouluikää. Isommilla lapsilla ja aikuisillakin allergiat voivat hävitä.

Vauvoille sosiaali- ja terveysministeriön suositus on alkaa antaa lisäruokia kuuden kuukauden ikäisenä. Yksinomainen rintaruokinta yli 9 kuukauden ikäisillä vauvoilla voi lisätä ruoka-allergian riskiä. Vielä muutama vuosi sitten sanottiin, että pikkulapsille ei saisi antaa yleisallergisoivia ruokia, esimerkiksi kalaa, mansikoita ja sitrushedelmiä. Nyt on todettu, että mahdollisimman laaja ruokavalio pienentää ruoka-allergian puhkeamisen todennäköisyyttä.

(Finfood)

« Takaisin edelliselle sivulle