Pohjoismainen riskinarviointi selvitti lasten ja nuorten kofeiinialtistusta ja tunnisti jo pienillä kofeiinimäärillä haitallisia vaikutuksia. Lapsilla ja nuorilla ilmeni kofeiininsietokyvyn lisääntymistä, vieroitusoireita, ahdistuneisuutta ja jännittyneisyyttä.
Tutkimusryhmä suosittaakin, että mikäli lapsella tai nuorella on ahdistuneisuutta, päänsärkyä tai unettomuutta, hänen kofeiinipitoisten tuotteiden käyttönsä tulisi tarkistaa.
Tietoa lasten kofeiinialtistuksesta tarvitaan lisää
Säännöllinen päivittäinen kofeiinipitoisten juomien käyttö on yleistä ympäri maailmaa kaikissa ikäryhmissä. Lapset altistuvat kofeiinille pääasiassa kolajuomien ja kaakaota sisältävien juomien ja ruoka-aineiden välityksellä. Kofeiini vaikuttaa useisiin kehon toimintoihin, muun muassa sydän- ja verisuonijärjestelmään, munuaiseritykseen ja vatsahappojen eritykseen. Mahdolliset kofeiinin haittavaikutukset näkyvät lapsilla todennäköisimmin keskushermosto-oireina.
Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana kofeiinipitoisten virvoitusjuomien, etenkin kolajuomien ja energiajuomien, kulutus on lisääntynyt huomattavasti. Liiallinen stimuloivien juomien käyttö yhdessä alkoholin kanssa on johtanut myös kuolemantapauksiin, joiden myötä sekä viranomaiset että tiedeyhteisö ovat havahtuneet. Kuitenkaan kansainväliset toimielimet kuten Maailman
terveysjärjestö WHO, EU:n tieteellinen elintarvikekomitea SCF tai Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA eivät ole määritelleet kofeiinille hyväksyttävää päiväannosta tai suurinta sallittua annosta.
EU:ssa käytössä oleva varoitus, jolla merkitään yli 150 milligrammaa per litra kofeiinia sisältävät, muut kuin kahviin tai teehen perustuvat juomat, kiinnostaa myös australialaispoliitikoita. Myös Suomessa hyljeksitty ajatus kieltää energiajuomien myynti alaikäisille saattaa Australiassa saada lainvoiman, raportoi Sydney Morning Herald -lehti.
Kofeiini on yksi eniten tutkituista ruuan ainesosista, mutta valtaosa ihmisillä tehdyistä tutkimuksista on tehty aikuisilla, minkä vuoksi tietoa kofeiinin vaikutuksista lapsiin ja nuoriin on vähän. Esimerkiksi kofeiinin vaikutuksia lasten uneen ei ole tutkittu.
Evira mukana pohjoismaisessa kofeiinialtistuksen riskinarvioinnissa
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira osallistui pohjoismaiseen hankkeeseen, jonka kokoamien tutkimustietojen perusteella 50 kilon painoisella nuorella päivittäinen noin 15 milligramman annos kofeiinia ei yleensä aiheuta haittavaikutuksia, mutta jo yli 50 milligramman annoksilla kofeiininsietokyky voi lisääntyä.
Sietokyvyn kasvu on merkki kofeiiniriippuvuudesta, joka kehittyy säännöllisessä käytössä. Ahdistuneisuutta ja jännittyneisyyttä havaitaan yli 125 milligramman päivittäisillä annoksilla. Kevyemmillä henkilöillä haittavaikutuksia esiintyy pienemmillä kofeiinimäärillä. Alttiudessa kofeiinin haittavaikutuksille näyttää olevan yksilökohtaisia eroja.
Kofeiinia saa kahvikupillisesta noin 100 milligrammaa, tölkillisestä energiajuomaa noin 105 milligrammaa ja pullollisesta kolajuomaa noin 65 milligrammaa.
Kofeiinipitoisia tuotteita käyttävillä aikuisilla jo hyvinkin pieni määrä kofeiinia voi aiheuttaa unihäiriöitä, esimerkiksi 60-kiloiselle häiriöitä aiheuttaa jo 85 milligrammaa kofeiinia. Kofeiini voi aiheuttaa lapsilla myös unihäiriöitä. Se vaikuttaa keskushermoston toimintaa kiihdyttävästi, ja vaikeuttaa siten nukahtamista, heikentää unen laatua ja lyhentää yöunia.
Suomalaisten nuorten kofeiinialtistus kohtuullisella tasolla
Tiedot suomalaisnuorten kofeiinipitoisten juomien kulutuksesta saatiin Sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden interventio -projektista (STRIP). Kulutustiedot oli kerätty 14 - 15 -vuotiailta nuorilta vuosina 2004 - 2006. Nuorten perheistä noin puolet oli saanut varhaislapsuudesta lähtien yksilöllistä ravitsemus- ja elämäntapaneuvontaa.
Nuorten tärkeimmät kofeiininlähteet olivat kolajuomat ja kahvi, joista molemmista saatiin reilu kolmannes päivittäisestä kofeiinialtistuksesta. Teestä nuoret saivat viidenneksen ja energiajuomista viisi prosenttia päivittäisestä kofeiinialtistuksesta.
Vain viisi prosenttia nuorista joi kahvia ja kolajuomia päivittäin sellaisia määriä, joilla voi esiintyä kofeiininsietokyvyn lisääntymistä (kofeiinia yli 50 mg). Kun lasketaan yhteen nuoren kofeiininsaanti kahvista, kola- ja energiajuomista, suklaasta ja muista lähteistä, todellinen altistus on todennäköisesti huomattavasti suurempaa.
Kofeiinipitoisten tuotteiden käyttöä syytä seurata
Epidemiologiset ja kliiniset tutkimukset osoittavat, että tieteellinen kiinnostus kofeiinin vaikutuksista lapsiin ja nuoriin on ollut vaatimatonta etenkin viimeisen vuosikymmenen aikana. Vanhemmissa tutkimuksissa ei aina erotella kofeiinin vaikutuksia muista ruokavalioon liittyvistä tekijöistä kuten sokerin saannista.
Alttiudessa kofeiinin haittavaikutuksille näyttäisi olevan yksilökohtaisia eroja, mikä voi vaikuttaa kofeiinipitoisia ruoka-aineita ja juomia käyttävien kulutustottumuksiin.
Tutkimusryhmän mukaan on erotettava toisistaan haittavaikutukset, joita kofeiinin puutos aiheuttaa säännöllisesti kofeiinipitoisia tuotteita käyttäville eli vieroitusoireet sekä haittavaikutukset, joita syntyy, kun vähän tai ei ollenkaan kofeiinia käyttävät altistuvat äkillisesti suurille kofeiiniannoksille.
Kohtuullisella kofeiiniannoksella on stimuloiva vaikutus myös lapsiin ja nuoriin. Vaikutukset riippuvat annoksen suuruudesta. Suuremmat annokset voivat aiheuttaa haittavaikutuksia kuten hermostuneisuutta, jännittyneisyyttä ja ahdistusta etenkin niillä, jotka käyttävät vain vähän kofeiinipitoisia tuotteita.
Lisätutkimuksia tarvitaan riippuvuudesta ja toleranssista.
(Finfood)