På svenska
Tilaa sähköinen uutiskirje  
 
   



 
 
 
Muksu-etusivu /
Ajankohtaista / Uutiset / Kovan rasvan rajoittaminen ei häiritse kehitystä murrosiässäkään
 
/ Ajankohtaista




Kovan rasvan rajoittaminen ei häiritse kehitystä murrosiässäkään

31.8.2007

Tyydyttyneen eli kovan rasvan saannin rajoittaminen varhaislapsuudesta lähtien ei aiheuta lapsille kehityshäiriöitä myöskään murrosiässä, laajan turkulaisen sydän- ja verisuonitautien ehkäisytutkimuksen, STRIP-projektin, uusimmista tuloksista ilmenee.

Tehostettu ruokavalio- ja elämäntapaneuvonta auttoi tehokkaasti alentamaan tyydyttyneen rasvan saantia sekä seerumin kokonaiskolesteroli- ja LDL-kolesterolitasoja aina 14 vuoden ikään saakka. HDL-kolesterolitasot pysyivät neuvontaa saavilla lapsilla kontrolliryhmän tasolla.

Neuvonnan hyödyt eivät himmenneet lasten varttuessa

Satunnaistetussa STRIP-tutkimuksessa on vuodesta 1990 lähtien seurattu 7-kuukauden iässä aloitetun ruokavalio- ja elämäntapaneuvonnan vaikutusta lapsen myöhempää sydäntautiriskiin. Neuvontaa saavien ryhmään kuului 540 lasta ja kontrolliryhmään 522 lasta.

Ryhmien välillä ei ollut eroja lasten kasvussa, painoindeksissä, puberteetin kehityksessä eikä ja tytöillä kuukautisten alkamisiässä. Ruokavalio- ja elämäntapaneuvonnan hyödyt eivät myöskään himmenneet, vaikka lapset alkoivat syödä yhä enemmän kodin ulkopuolella.

Pojilla oli tyttöjä matalammat kokonaiskolesterolin ja LDL-kolesterolin pitoisuudet koko lapsuuden ajan, ja ruokavalioneuvonta vaikutti heidän kolesterolitasoihinsa enemmän kuin tytöillä. Kolesterolitasot laskivat puberteetin edistyessä.

STRIP:ssä käytettyä ruokavaliota ehdotetaan jo malliksi Yhdysvalloissa

- STRIP-tutkimuksen tuloksilla on tärkeä kliininen ja kansanterveydellinen merkitys. On lisääntyvää näyttöä siitä, että meidän tulisi ottaa Yhdysvalloissa käyttöön pikkulapsille, lapsille ja nuorille samantapainen ruokavalio kuin STRIP-tutkijat käyttivät, yhdysvaltalaistutkija STEPHEN DANIELS totesi Circulation-lehden pääkirjoituksessa.

Kolesteroli on välttämätön rasvayhdiste. Sitä tarvitaan varsinkin sukupuolihormonien, tiettyjen stressihormonien sekä rasvojen imeytymiselle välttämättömien sappihappojen valmistamiseen. Erityisesti Yhdysvalloissa onkin pelätty, että tyydyttyneen rasvan määrän vähentäminen ja kolesterolitasojen lasku vaikeuttaisi lapsen kehitystä.

Neuvonta vaikutti kolesterolipitoisuuksiin jo 7 vuoden iässä

STRIP-projektin (Special Turku Coronary Risk Factor Intervention Project) 14 vuoden seurannan tulokset on julkaistu uusimmassa Circulation-lehdessä.

Jo aiemmin on todettu STRIP-tutkimuksen perusteella, että tyydyttyneen kovan rasvan saanti ja seerumin kolesterolipitoisuudet olivat tehostettua ravitsemusneuvontaa saaneilla lapsilla vertailuryhmää matalampia jo seitsemän vuoden iässä. Myös insuliiniherkkyys oli neuvontaa saavilla lapsilla muita lapsia parempi 9 vuoden iässä, ja 10 vuoden iässä lihavia oli neuvontaryhmässä vähemmän.

Neuvonnan tavoitteena oli rajoittaa lasten rasvan saanti 30-35 energiaprosenttiin, pitää rasvan laatu edullisena ja rajoittaa myös
kolesterolin saantia. Yhden vuoden iästä lähtien lapsille suositeltiin rasvatonta maitoa. Vanhempia neuvottiin myös sisällyttämään lasten ruokavalioon hedelmiä, vihanneksia ja kokojyväviljatuotteita. Seitsemän vuoden iässä neuvontaa alettiin antamaan yhä enemmän lapselle itselleen.

Vertailuryhmä sai puolestaan lastenneuvolan normaalin terveyskasvatuksen. Vuoden iästä lähtien näille lapsille muun muassa suositeltiin 1,9 rasvaprosenttisen maidon käyttöä. (Finfood)

Lähde: Circulation. 2007;116:1032-1040

Artikkeli Circulation-lehdessä

···········································································
Lisätietoja:
Www: www.finfood.fi/uutiset
Toimittaja: Elina Latvala

« Takaisin edelliselle sivulle