Uusien suositusten mukaan odottavat äiditkin voivat syödä maksamakkaraa ja maksapasteijaa, kunhan käyttö pysyy kohtuudessa. Pääruokana syötävien maksaruokien syömistä on kuitenkin edelleen syytä välttää koko raskauden ajan. Tällaisia maksaruokia ovat jauhemaksa- ja maksapihvi, maksakastike ja maksalaatikko.
Vuonna 1990 laaditun suosituksen mukaan raskaana olevat naiset eivät saisi syödä maksaa tai maksaruokia missään muodossa. Rajoitukset pohjautuivat suomalaiseen väitöskirjatyöhön, jonka mukaan maksasta ja maksaruuista saatavat A-vitamiinin määrät eivät ole turvallisia raskauden aikana.
- Kohun seurauksena käytiin läpi kotimaisten sikojen rehuja ja lisiä ja päätettiin kansallisesti, että sioille ei saa enää antaa ylimääräisiä lisiä. Tämä on mielestäni hieno osoitus koko elintarvikeketjun yhteistyöstä, Eviran pääjohtaja JAANA HUSU-KALLIO toteaa.
Toimenpiteiden seurauksena maksatuotteiden A-vitamiinipitoisuudet laskivat, minkä vuoksi jo kauan on keskusteltu suositusten päivittämisestä. Uudet suositukset laadittiin Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran, Kansanterveyslaitoksen ja Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan yhteispäätöksellä.
Suositukset pohjautuvat Evirassa tehtyyn riskinarviointiin hedelmällisessä iässä olevien suomalaisnaisten altistumisesta A-vitamiinille, kadmiumille ja lyijylle maksaruokien välityksellä.
Uusi suositus: Korkeintaan kaksi viipaletta maksamakkaraa päivittäin
Uusissa suosituksissa todetaan, että maksamakkaraa ja maksapasteijaa voi käyttää raskauden aikana enintään 200 grammaa viikossa. Kerralla ei tulisi syödä enempää kuin 100 grammaa.
Jos maksamakkaran tai maksapasteijan käyttö on päivittäistä, sitä tulisi käyttää enintään 30 grammaa päivässä. Tämä vastaa käytännössä noin 2 viipaletta maksamakkaraa tai 2 ruokalusikallista maksapasteijaa. Raskaana olevien on syytä välttää myös retinoidimuotoista A-vitamiinia sisältäviä vitamiinivalmisteita.
Eviran ylitarkastaja ANNIKA NURTTILA ei näe tarpeelliseksi rajoittaa imettävien äitien maksansaantia. Lasten kohdalla käytetään edelleen vanhoja suosituksia. Alle 1-vuotiaille lapsille maksaruokia ei suositella lainkaan ja leikki-ikäisillekin vain pari kertaa kuukaudessa. Syksyllä käynnistyvässä tutkimuksessa kuitenkin perehdytään aiheeseen vielä tarkemmin.
A-vitamiinin ylisaanti lisää keskenmenon ja sikiövaurioiden riskiä
Maksa sisältää runsaasti A-vitamiinin muotoa, joka suurina annoksina voi lisätä sikiövaurioiden ja keskenmenon riskiä. Lisäksi maksa voi sisältää runsaasti kadmiumia ja lyijyä, joilla voi olla haitallinen vaikutus sikiöön.
Riskinarviointi vahvistaa, että maksaruokien tavanomainen käyttö voi altistaa suuremmille annoksille A-vitamiinia kuin pidetään turvallisena raskauden aikana. Kadmiumin ja lyijyn saanti maksaruuista on kuitenkin hyvin vähäistä verrattuna muista ravintolähteistä saatavaan altistukseen.
Suomen lisäksi myös muissa maissa, ainakin muissa Pohjoismaissa ja Englannissa, on laadittu suosituksia maksan käytöstä raskauden aikana. KTL:n erikoistutkija TERO HIRVOSEN mukaan A-vitamiinin saanti on koko Euroopassa suurin piirtein samaa tasoa kuin Suomessa. A-vitamiinin puutostila on Suomessa harvinainen kun taas sen niukka saanti on todennäköisempää.
On hyvä muistaa, että runsas kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttö riittää turvaamaan A-vitamiinin saannin myös raskauden aikana. Kasvikunnan tuotteissa A-vitamiini esiintyy karotenoideina, jotka ovat haitattomia runsainakin marja-, hedelmä- ja kasvisannoksina. (Finfood)
Lisätietoja Eviran internetsivuilla:
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/elintarviketietoa/suositukset_ja_ohjeet/maksan_ja_maksaruokien_kaytto_raskauden_aikana/
Riskinarviointiraportin "Intake of vitamin A, cadmium and lead via liver foods among Finnish women of fertile age - a quantitative risk assessment" tilaukset:
http://www.evira.fi/portal/fi/evira/julkaisut/, [email protected] tai p. 020 77 25104, 020 77 24062
···········································································
Lisätietoja:
Www: www.finfood.fi/uutiset
Toimittaja: Elina Latvala