På svenska
Tilaa sähköinen uutiskirje  
 
   



 
 
 
Muksu-etusivu /
Ajankohtaista / Uutiset / Jodioidun suolan käyttö vähentynyt Suomessa
 
/ Ajankohtaista




Jodioidun suolan käyttö vähentynyt Suomessa

20.6.2007

Jodinpuutos saattaa olla tulevaisuuden ongelma tietyissä väestöryhmissä myös Suomessa, sillä jodioidun suolan käyttö on vähentynyt huomattavasti.

Kotiruuanlaiton taantumisen myötä jodioidun pöytäsuolan käyttö on hiipunut, ja vain harva elintarvikealan yritys käyttää tuotteissaan jodioitua suolaa.

- Vain 30 prosenttia nykyisin käytettävästä suolasta on jodioitua, Kansanterveyslaitoksen dosentti LIISA VALSTA totesi Hivenaineet ja terveys -kongressissa Helsingissä.

Juuston merkitys jodin lähteenä kasvanut

Suolan lisäksi jodin parhaimpia lähteitä ovat Suomessa olleet maito ja kananmunat, mutta myös näiden kulutus on vähentynyt aina 1970-luvun lopusta lähtien. Jodioidun suolan käytön hiipumisen myötä maitotuotteista ja erityisesti juustosta on kuitenkin tullut yhä tärkeämpiä jodin lähteitä.

Kansanterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan jodin saanti oli Etelä-Suomessa keski-ikäisten keskuudessa 1990-luvun lopulla riittävää. Jodinsaanti näyttää kuitenkin olevan tutkimuksessa noin 30 prosenttia yliarvioitua, sillä kansallisen elintarvikkeiden koostumustietopankin resepteissä suola on yleensä jodioitua.

Jodia voisi lisätä myös leipään ja kosmetiikkaan

Tanskalaistutkija PETER LAURBERG kertoi kongressissa, että Tanskassa jodia on alettu lisäämään suolan lisäksi jopa leipään. Laurbergin mukaan jodia voitaisiin lisätä elintarvikkeiden lisäksi myös kosmetiikkaan.

Jodinpuute uhkaa hänen mukaansa erityisesti tupakoivien naisten jälkikasvua, sillä tupakoitaessa jodia ei erity riittävästi äidinmaitoon.

Jodinpuute maailman yleisin ehkäistävissä olevan aivovaurion syy

Jodi on elintärkeä ravintoaine normaalin kasvun ja kehityksen turvaamiseksi. Sitä tarvitaan riittävästi jo raskausaikana erityisesti lapsen keskushermoston kehittymisen vuoksi.

Jodinpuute onkin maailmassa yleisin ehkäistävissä olevan aivovaurion syy. Jodin puute voi aiheuttaa myös kääpiökasvuisuutta ja myöhemmin myös kilpirauhasen liikakasvua eli struumaa. (Finfood)

···········································································
Lisätietoja:
Www: www.finfood.fi/uutiset
Toimittaja: Elina Latvala

« Takaisin edelliselle sivulle